Posted on :: Tags: ,

Yurt Dışı Staj: Kabul Aldınız, Peki Ya Şimdi?

Staj başvuru süreçlerinin yavaştan bittiği ya da son zamanlarına yaklaşıldığı, asıl staja hazırlığın yapıldığı bir noktaya geldik. Vizeler alınacak, evler bulunacak, uçak biletleri aranacak, tatil planları yapılacak… Asıl eğlenceli, zorlu, öğretici ve en temelde insanı geliştiren kısımların vakti geldi, bu yazıda da mümkün olduğunca o konularla ilgili yardımcı olmaya çalışacağım.

Başlamadan üstüne basmam gereken bir nokta, burada bahsedeceğim internet siteleri, kaynaklar, para miktarları hep kendi tecrübelerime göre olacak, mümkün olduğunca bu bilgilere ayrıca nasıl ulaşabilirsiniz onu da anlatmaya çalışacağım.

Önümüzdeki yıl kabul alacaklar için, giriş rehberini aşağıya bırakıyorum.

Gidiş Süreci

Her şeyden önce, eğer vizesiz gidebilecek kadar şanslı değilseniz, acilen vize başvurusu yapmanız gerek. Pandemi önlemleri de hesabın içine katıldığında sürecin ne kadar süreceğinin bir garantisi yok, dolayısıyla bulabildiğiniz ilk anda vize başvurunuzu yapın, geçe bırakmayın.

Uçak biletinizi alırken indikten sonraki süreci dikkatle planlamanız gerek. Toplu taşıma rotaları, saatleri, kalacağınız yere giriş saatiniz gibi pek çok farklı etken aynı anda bu planlamada rol oynuyor olacak, yanlış bir planlamanın sonucunda indiğiniz saniye paniklemeniz staj için iyi bir başlangıç olmayacaktır.

Yine Pandemi sebebiyle alınan ekstra önlemleri de şimdiden araştırıp, planlamalarınızı ona göre yapmak 2021 yazında staja gidecek herkes için çok önemli, her ülkenin regülasyonu birbirinden çok farklı, gitmeden önce o regülasyonlarla ilgili bilgi eksiğiniz olmamalı.

Gidiş süreciyle ilgili en kritik etmenlerden birisi ise barınma. Çok yüksek ihtimalle bütçenizin ciddi bir kısmını barınmaya harcayacaksınız, araştırmaya ne kadar erken başlarsanız o kadar uygun fiyatlı bir yer bulabilirsiniz , ben şahsen hem geç başlamış hem de “hallederiz” mantığıyla ilerlemiştim, Almanya’daki ilk haftamı Airbnb’lerde sürünerek geçirmek zorunda kaldım, vermem gerekenin çok üstünde ücretler verdim.

Benim gibi evsiz kalmamak için, çeşitli imkanlarınız var. İlk ve en önemlisi kesinlikle şirkete/okula bunu önden sorun. Okulların 2–5 kişilik paylaşımlı öğrenci apartmanları olabiliyor, genelde de ciddi manada ucuz oluyorlar. Yaz süresince odasını veyahut evini kiralayan pek çok kişi var, bu kişiler evlerini internette kiralığa çıkarıyorlar. “<City Name> Flat Rent” gibi bir aramayla kendi şehriniz için pek çok kiralama sitesine ulaşabilirsiniz. Eğer mümkünse erkenden mailleşmeye, aramaya, mesaj atmaya çalışın; ayarlama ve anlaşma süreci hiçbir zaman kısa sürmüyor. Kesinlikle ev işini geri planda bırakmayın, barınma gidiş esnasındaki problemlerin en tepesinde yerini almış durumda, kalan her probleminizi kolayca çözebilirsiniz.

Bahsettiğim kiralama sitelerinin pek çoğu orijinal dilde olacak, Google Chrome’un otomatik sayfa çevirme özelliği zamanında benim için çok faydalıydı, tavsiye ederim.

Bunlara ilaveten, Facebook’taki “<City Name> Erasmus”, “<City Name> 2021–2022 Erasmus”, “<City Name> Exchange” gibi grupları ve sayfaları inceleyebilirsiniz. Gideceğiniz şehrin ESN(Erasmus Student Network)’ü ile önden konuşmanız halinde onlar size yardımcı olabilir, eğer bir okula gidecekseniz okulun Erasmus ofisi de sizi doğru yönde yönlendirebilir.

Eğer hiçbir şekilde bir çözüm bulamıyor iseniz, korkmayın. Mümkün olduğunca erken bir tarihte, gideceğiniz yerde 1–1.5 haftalık Airbnb ya da CouchSurf ayarlayıp, gittiğiniz zaman çok daha rahat şekilde kendinize ev arayışına girebilirsiniz.

Son bir nokta, ev bulduktan sonra, bütçe planlaması yaparken depozitoyu da işin içine koymayı sakın unutmayın(unutandan tavsiyeler).

Gittikten Sonrası

Gittikten sonra ayarlamanız gereken ilk şey ulaşım. Genelde her şehrin/eyaletin kendine ait bir ulaşım kartı var, stajyer olarak pek çok yerde öğrenci kartı alabiliyorsunuz. Bu öğrenci kartı pek çok toplu taşımada(Tren, Metro, Otobüs…) sınırsız kullanım hakkı veriyor , normal bilete göre çok daha uygun oluyor. Ulaşım kartınızı ne kadar erken alırsanız, o kadar hızlı şehri rahatça gezmeye, stajınızın gerçekten tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz.

Almanya’da benim aldığım kart NRW(North Rhine-Westphalia) eyaletinin nerdeyse tamamını gezmeme imkan veriyordu, iş çıkışlarında ve hafta sonlarında kahve içmek ya da yemek yemek için şehir değiştirdiğim çok oldu, tüm bir yaz aynı yerde iki kez kahve içtiğim neredeyse olmadı, size de aynısını tavsiye ederim.

Ulaşım ve barınmayı ayarladığınız takdirde, geriye şehre ve staja alışmak, daha da önemlisi plan yapmak kalıyor. Benim şahsi tavsiyem, gezebildiğiniz kadar gezin, eğlenin. Flixbus, Blablabus gibi otobüs şirketleriyle erken aldığınız takdirde 4–5€ gibi fiyatlarla yüzlerce kilometre gidebilir, RyanAir’la 10–15€ civarında ücretlerle Avrupa’nın bir ucundan diğer ucuna uçabilirsiniz.

Diğer değişim(Exchange, Erasmus…) öğrencileriyle tanışın, onların tecrübeleri hem sizi eğlendirecek, hem de yaşamayı hatalardan değil insanlardan öğrenmenizi sağlayacaktır. Oryantasyon etkinlikleri, ESN’in düzenlediği faaliyetler gibi etkinlikleri de kesinlikle kaçırmayın.

Yurt Dışı Stajı, maalesef ki eğer şanslı değilseniz yalnız geçebilir, bu tecrübe de kendi başına çok değerlidir ancak orada edineceğiniz arkadaşlıklar, tanışıklıklar sizin tecrübenizi çok daha değerli, çok daha unutulmaz kılacaktır, sosyalleşmeye, tanışmaya, insanlarla kaynaşmaya çalışın, yurt odanızda Netflix izlediğiniz izole bir yaz geçirmeyin, hikayelerle dönün.

Yazıyı bitirmeden önceki son tavsiyem de, ucuz yaşayın, zengin gezin. Enerjinizi ve bütçenizi mümkün olduğunca gezmeye, eğlenmeye harcayın. Umarım sizlere yardımcı olabilmişimdir, umarım benim sayemde az da olsa daha kolay yaparsınız bir şeyleri.

Eğer herhangi bir sorunuz olursa, daha da önemlisi güzel haberleri paylaşmak isterseniz, istediğiniz zaman bana [email protected] üzerinden ulaşabilirsiniz. Aşağıya gezdiğim bazı yerlerin fotoğraflarını bırakıyorum, belki sizlere de gezmek için motivasyon olur.