Posted on :: Tags:

Yüksek Lisans/Doktora Başvuruları#1: Şimdi Sizin Aklınızda 2 Soru Var

Yüksek Lisans/Doktora Nedir? Nasıl Yapılır?

Bu yazı, maalesef ki bu soruların cevabını vermeyecek. Bu yazı serinin devamıyla ilgili bilgi verecek, hangi kategorilerde hangi yazıların hangi sırayla geleceğini açıklayacak bir yazı olacak. Yurtdışı/Yurtiçi, Yüksek Lisans/Doktora, Avrupa/Amerika gibi birçok ikilem mevcut, bunları uygun bir şekilde kategorize edip sizlere aktarmaya çabalayacağım.

Ancak bu kategorizasyondan önce, bu seriyi okuyan bir okuyucu ne kazanacak, biraz ondan bahsedelim.

Ben 5 ay içinde ODTÜ’de lisanstan mezun oluyorum, dolayısıyla elbette bu süreçle ilgili anlatabileceklerim belli bir perspektife sınırlı olacak. Mümkün olduğunca hem yurtdışı hem yurtiçi fırsatlardan, zorluklardan, süreçle ilgili söylenmeyenlerden bahsetmeye çalışacağım. Pek çok çeşitli okullara başvuran arkadaşlarım mevcut, onlardan kendi okullarıyla ilgili de bilgi alıp, elimden geldiğince süreci sizler için kolaylaştırmak için çabalayacağım.

İlk bilmeniz gereken şey şu, nasıl yurtdışında staj yapmak imkansız değilse, lisansta makale yazmak imkansız değilse, yurtdışında yüksek lisans yapmak da imkansız değil. Olay her zaman, yeteri kadar erken zamanda başlayıp, yeterli eforu sarf edip, gerekli arka planı kurmak ve çabalamak.

Lisans hayatınızda attığınız her bir adım, yüksek lisans başvurularında karşınıza çıkacak. Yanında asistanlık yaptığınız ya da dersindeki projeye ekstra çaba gösterip 100 üzerinden 105 aldığınız hocadan referans alabileceksiniz, okuduğunuz 2–3 makaleden hoşunuza giden bir konuyla ilgili bir hocayla iletişime geçip, onla iyi bir iletişim kurduğunuzda ortalamanız veya arka planınızla ilgili çeşitli dezavantajları dengeleme fırsatı bulabileceksiniz, gönüllü çalışmalarınızda kazandığınız tecrübeleri niyet mektubunuza yansıtıp, komite üyelerini belki de karakteriniz ve geçmişinizle etkileme fırsatı bulabileceksiniz.

Tüm bu bahsettiğim etmenler başvurunuza farklı şekilde yansıyacak, ve evet belki de yeterli olmayacak, belki de geç kaldınız. Ama geç kalsanız bile sonraki yıllarda tekrar denemek, Türkiye’de yüksek lisansa başvurup yurtdışına doktoraya başvurmak gibi çeşitli ihtimaller mevcut. Ben bu yazıda vereceğim bilgilerin pek çoğunu geçen yıl bilmiyordum, bir kısmının kendi başvurularım esnasında da farkında değildim, umuyorum ki sizlere tecrübelerim sonucunda bir şeyler katabilir, kolaylık sağlayabilirim.

Bundan önceki tüm yazılarımda özellikle dikkat ettiğim bir nokta, mümkün olduğunca konu hakkında internette alelade bir aramayla bulunabilecek basit konseptleri tekrarlamaktan uzak durmaya çalışmak idi, bu seride bunu yapmak bazı açılardan problemler yaratacak. Yüksek Lisans/Doktora farkı gibi bazı basit konseptler aslında az da olsa açıklanmaya ihtiyaç duyuyor, ancak ben ne bu konularda iyi bir anlatım yapabilirim, ne de var olan diğer kaynakların üzerine çıkabilirim. Bu sebeple bu yazıda önümüzdeki yazıların planladığım konularından kısaca bahsedip, konuyla ilgili bana zamanında yardımcı olmuş Türkçe/İngilizce çeşitli kaynakları bırakacağım, ve sonrasında bitireceğim.

Linkleri üstteki maddelerin üstüne gelirseniz görebilirsiniz, tıkladığınızda sayfalara gidecektir.

Bundan sonra hakkında yazacağım konular.

  • Direkt Doktora(Bütünleşik Doktora)
  • Amerika vs Avrupa
  • Doktora Başvuru Sistemleri ve Gereklilikleri
  • Yüksek Lisans Başvuru Sistemleri ve Gereklilikleri
  • Kabul Şansı Nasıl Arttırılır(Projeler, Araştırmalar, Stajlar…)
  • Niyet Mektubu(Statement of Purpose) Nasıl Yazılır
  • Referans Nasıl/Kimden İstenir, bir hocanın referans olması için öğrenciden ne gibi beklentileri vardır?
  • Kendi başvurularım esnasında keşfettiğim çeşitli yararlı kaynaklar ve metodolojiler mevcut, bunları da ayrıca paylaşacağım.

Bu şekilde uzun, karmaşık, yeri geldiğinde benim de fikrimi değiştireceğim, çevremden de hem bilgi hem tecrübe olarak alabildiğim kadar destek alacağım, yazması zor ve eğlenceli bir seri olacak.

An itibariyle 8 başvurumun 2 tanesinden ret, 1.5 da kabul almış durumdayım, bundan sonraki yazılarda durumlar daha netleştikçe bunları da güncelleyip gelecekteki kendime okuduğum zamanlar için komik bir not da bırakmış olayım.