Lisans Araştırmaları Rehberi: AdımODTÜ Lisans Araştırmaları
Lisans araştırmaları ile ilgili ilk yazımda, neden lisansta araştırma yapmamız gerektiğini, bu tecrübenin bize katacaklarını, ne tip insanların lisans araştırmalarından hoşlanacağını anlatmış idim. Bahsi geçen yazıyı aşağıya bırakıyorum.
Bu yazıya küçük bir dipnotla başlamak iyi olacaktır diye düşünüyorum. Elbette ki kendime bir araştırmacı diyecek… alpkeles99.medium.com
AdımODTÜ Lisans Araştırma Projeleri ODTÜ’deki lisans öğrencileri için kesinlikle kaçırılmaması gereken bir fırsat. Bir danışman ile akademik bir projeye başlamanın yanı sıra, akademik proje sunumu, bütçe ve zaman planlaması gerekliliği, sonda belli bir ürün beklentisi gibi yanlarıyla birlikte, öğrencilere araştırma tecrübesini çok yönlü olarak yaşama şansı sunuyor.
Bu yazıyı asıl yazma nedenim ise , önümüzdeki hafta ön elemeye kabul edilen projelerin sunum haftası, dolayısıyla pek çok kişinin kafasında sorular mevcut. Bu soruları bir nebze olsun cevaplayabilmek, belirsizlikten akranlarımı kurtarabilmek için aklımdakileri toplayıp paylaşmak istedim. Yazıda öncelikle AdımODTÜ Lisans Araştırmaları Projesi’ni daha önce duymamış olanlara yönelik birtakım bilgiler verip, sonrasında sunum için çeşitli püf noktaları ve merak edilen soruları cevaplıyor olacağım.
AdımODTÜ Lisans Araştırmaları Projesi, ODTÜ’deki her disiplinden lisans öğrencilerinin akademik bir danışman eşliğinde projelerini gerçekleştirebilmeleri için oluşturulmuş bir projedir. Okulun bütçe değerlendirmesi yapılırken, lisans öğrencilerine ayrı bir araştırma bütçesi normal şartlar altında ayrılmaz. Dolayısıyla bölüm özel inisiyatif almadığı sürece, akademik çalışmanız için belli bir bütçeye ihtiyacınız var ise, onu bulmak için çabalamanız gerekir.
AdımODTÜ Lisans Araştırmaları Projesi kapsamında her yıl Şubat-Mart aylarında proje tanımınız, (eğer varsa) danışman hocanız ve ekibinizle birlikte başvuru yaparsınız.
Bu başvuru adımının ardından 2–4 kişilik bir panele projenizi İngilizce sunar, gelen soruları cevaplarsınız. Sunumda dikkat etmeniz gereken noktalar aşağıdaki gibidir.
- Araştırma Motivasyonu: Araştırma projenizin amacı nedir? Bu proje sonunda varmak istediğiniz nokta nedir, bu noktaya nasıl geldiniz, nasıl karar verdiniz?
- Proje Kapsamında Yapılacaklar: Projede ne yapacaksınız? Tasarım, üretim, deney, ölçüm… Bu tarz yapacağınız aktiviteleri açık bir şekilde açıklamanız gerek.
- Proje Planlaması: Projenizi hem zamansal olarak, hem de finansal olarak planlamanız gerek. Yaptığınız işin ciddiyetinin ortaya konması ve sizin kendi motivasyonlarınızı daha net açıklamasından dolayı üzerine düşünülmüş ve çalışılmış bir zaman çizelgeniz olması bir artı olacaktır. Projeniz ne kadar beğenilse de, eğer finansal olarak gerçek dışı veyahut üzerine yeterince çalışılmamış beklentileriniz varsa, bu sizin beklediğinizin altında bir miktar fon almanıza veyahut hiç fon alamamanıza sebep olabilir , genel olarak buradaki AdımODTÜ fonunun mezun bağışlarından geldiğini de unutmamak gerekir, size gelen bir bütçe başka bir öğrenciye gidemeyecek demektir , lütfen aldığınız parayı hakkını vererek ve düzgün şekilde kullanmaya çalışın.
Genel olarak sunumlarla ilgili daha söylenebilecek pek çok şey olsa da, bu konuda sizlere ilginizi çekebilecek birkaç kaynak bırakmakla yetineceğim. Altta bırakacağım linklerden ilginizi çekenleri incelemenizi tavsiye ederim. Sadece bahsetmek istediğim küçük bir nokta, benle iletişime geçen birkaç hocamız sunum sonrasındaki soruların İngilizce olup olmadığıyla ilgili bir soru sordu. Varsayılan dil İngilizce olmakla birlikte kendinizi yeterli veyahut doğru olarak ifade edemediğinizi düşünüyorsanız her zaman hocanızla konuşup durumunuzu açıklayabilirsiniz, karşınızdaki jüri üyeleri sizin bölümünüzden, belki de tanıdığınız hocalar olacaklar, onlardan korkmayın, onlara güvenin.
Önceki Yılların Projeleri:
- https://adimodtu.org.tr/proje/lisans-arastirmalari-projesi
- https://adimodtu.org.tr/pdf/AdimODTU-Lisans-Arastirmalari-2018-Brosur.pdf
- https://adimodtu.org.tr/pdf/AdimODTU-Lisans-Arastirmalari-2020-Brosur.pdf
Nasıl İyi Sunum Yapılır:
- https://www.youtube.com/watch?v=Unzc731iCUY&t=2s MIT’de bir hoca olan Patrick Winston’ın sunum ve konuşmalar ile ilgili 1 saatlik bir dersi, tavsiye ederim.
- https://hbr.org/2013/06/how-to-give-a-killer-presentation
Bir de, bir örnek görmek isteyebilecek arkadaşlar için, geçtiğimiz yıl hibe almaya hak kazandığımız projenin sunum dosyasını bırakıyorum.
Umuyorum ki bu yazıyı okuyorsanız, sunumlarınızda, başvurularınızda başarılı olursunuz, şimdiden sizleri tebrik ederim . Eğer herhangi bir sorunuz olursa, benimle [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz.